BábMűhely


Báb- és diszletkészítő műhelyünk fejlesztésével olyan jellegű műhelymunka elindulása vált lehetségessé, amely során szülőknek és gyermekeknek hazavihető “mikrovilágok“ gyártása a cél, amely az otthoni, családi bábjátékot népszerűsíti. A családi bábszínházak nem új keletűek az európai hagyományban. A XX. század első évtizedeiben jelenléte főleg Csehországban jelentős, ahol a városi polgárság körében nagyon népszerű mesélési forma volt a papírszínház, a kamishibai. Eredetét tekintve a XII. századig mehetünk vissza. Helyszín Japán, ahol a buddhista szerzetesek – emakimonok – használták a szent és nevelő célzatú történetek mesélésekor a papír tekercsekre festett képeket, illusztrációként, hogy szemléletesebbé tegyék a mondanivalót.

A profilbővítésben bábokat, papírszínházat, asztali marionett színházat, árnyjátékra alkalmas sziluetteket paravánnal, és egyéb más bábos játékokat fejlesztünk, kivitelezünk. Természetesen a színház készülő előadásainak díszletei, bábjai, kellékei is itt készülnek. A Műhely alkalmas arra, hogy egyedi megrendeléseket is fogadjon, mint tervezés vagy gyártás. A műhelyben készülő játékok egyszerű és bonyolultabb szerkezetű bábok, színházi játékok mind kézműves termékek.

Terv a Nyitott Műhely program, ahol megfelelő asszisztenciával az érdeklődök saját vagy családi meséjükhöz elkészíthetik a bábszínházi kulisszákat, szereplőiket, és segítséget kapnak a történetmeséléshez is.

A profilbővítés 2018-ban kezdődött. Terveink megvalósulását a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatása segíti. Így lehetőségünk van infrastrukturális fejlesztésre és két fő foglalkoztatására, bábkészítőként a műhelymunkában.

A MárkusZínház online Boltocskája, s a Nyitott Műhely programok hamarosan elérhetőek lesznek a nagyközönség számára.